a
a
HomeEconomiaENERGIA: kWh gratuïts pel consumidor?

ENERGIA: kWh gratuïts pel consumidor?

Una de les noticies més rellevants del primer dia del Mobile World Congress, MWC, ha estat l’anunci de WhatsApp d’oferir trucades de veu gratuïtes. Culmina així una tendència en el mercat de les telecomunicacions que progressivament ha anat baixant el preu de les trucades… fins arribar a zero!

És molt interessant com han reaccionat les grans operadores…

Vodafone CEO Vittorio Colao: “These types of deal [Facebook & Whastapp] are a clear indication that the world is changing and the regulations don’t fit anymore”.

Mats Granryd, the CEO of Tele2 (Swedish mobile operator), said he was happy to partner with the likes of WhatsApp because of the additional data traffic they generate. But he shared the concerns of other network operators that they must operate under strict national regulations that Internet companies are not subject to”.

Jo Lunder, who heads Russian mobile network operator VimpelCom “They [Internet firms] need to be regulated a little bit more and we need to be regulated a little bit less”.

Fa molt pocs anys, la resposta dels seus antecessors en els respectius càrrecs d’aquestes telcos segurament hagués sigut una altre. No només incredulitat, sinó discurs de la por (nosaltres garantim el servei), amenaces en veure perillar un model de negoci molt important, entre molts d’altres arguments. Tanmateix, avui diuen el què diuen perquè han evolucionat i adaptat els seus models de negoci tradicionals(quin remei!). Ja no els hi fa por, sinó que hi veuen un filó de negoci que els hi ha de permetre continuar donant dividends als seus accionistes.

Tenint en compte el paral·lelisme entre el sector telcos i l’energètic, i salvant-ne les distàncies tecnològiques i empresarials, no hi ha dubte que segueixen camins molt paral·lels on el teleco porta uns anys d’avantatge, per exemple en la liberalització del mercat i al competència per client consumidor residencial.

Avui, a Barcelona, una instal·lació d’energia solar la puc fer per sota de 2 euros el Wattpic instal·lat per una vida útil de 40 anys (d’acord amb el fabricant). Això vol dir un LCOE (Levelised Cost of Electriciy) per sota de 10 cèntims d’Euro, davant dels més de 20 que pago a casa. Podem afirmar que el canvi en el model de la comercialització elèctrica està aquí per quedar-se, almenys, pel sector residencial. Existiran comercialitzadores elèctriques quan el preu tendeixi a zero? És a dir, amb marges d’operació comercial quasi en pèrdues perquè no podran mantenir els costos d’estructura actuals?

En cap cas no vol dir que l’energia sigui gratuïta ni que no calgui estalviar. El famós too-cheap-to-meter que se les prometia l’energia nuclear ja va topar amb els límits de la física. Malgrat per l’usuari sigui un commodity a baix cost, ni vol dir que sigui gratuït ni que no hi hagi mercat ni noves oportunitats de negoci. Les regles són noves i, com diu el CEO de Vodafone “el món està canviant i les regulacions ja no s’hi adapten”.

Tanmateix, assistim atònits a un retorn al passat en el mercat energètic, i especialment elèctric, de l’Estat espanyol. Regulació i més regulació per evitar que rodi el món, mantenir els interessos d’unes poques companyies contra l’interès general. Un interès que no és només dels ciutadans i altres consumidors. També ho és de les empreses i la indústria que està arriscant el seus recursos per crear innovadors models serveis i productes pel sector energètic (i que ens trobem bastant sols i malgrat això la il·lusió per una transició de model energètic ens empeny). Des d’indústria de generació d’energies renovables, a empreses de telecomunicacions per millorar la gestió de la informació de tota la cadena de valor del sistema elèctric. Des de l’instal·lador del poble a les enginyeries d’estalvi i eficiència energètica. Molta activitat de petita i mitjana empresa que paga els seus impostos al país i que compra el pa al territori. Que a més ajuda a reduir al factura energètica de l’Estat, que importa quasi el 80% de tota l’energia que consumeix esdevenint, per tant, feble davant dels països productors i llurs interessos, llastrant tota possibilitat d’aixecar el cap per l’impacte de més de 4% del PIB que tenen aquests pagaments a tercers països per adquirir energia. Un impacte creixent en un escenari de preus del petroli a l’alça.

La situació és dantesca quan sents arguments com que “som una activitat lliure i no hem de perquè mostrar els costos de generació”, com va dir Eduardo Montes, President d’UNESA a una entrevista a Salvados amb en Jordi Évole el passat Diumenge 16 de febrer (i en aquest cas, no era ficció!!). I va reblar “som com una empresa de sardines”. Carai! Que ràpid s’obliden els processos de privatització d’actius de generació (molts ja amortitzats que continuen rendint a preu de la tecnologia més cara), xarxes de transport i distribució retribuïdes a discreció, la retenció del client consumidor dins els holdings empresarials, la manca de transparència i de separació d’activitats, els costos de transició a la competència, l’estructura dels costos regulats, la incidència en els successives regulacions i un llarg etcètera. Com si aquesta “empresa de sardines” tingués el monopoli de la distribució del producte i la pagués el consumidor (encara gràcies que et porto sardines al mercat!), el client segrestat pel monopoli i que ha sigut heretat de quan l’estat donava de menjar, amb la infraestructura de captures que encara funciona pagada per diners públics i després privatitzada. I el que és més interessant, evitant per Llei que pugui anar amb la meva canya de pescar no sigui cas que, si trec una sardineta, hagi de pagar també per no haver-la comprat. Quina arengada!

 

Creative Commons psalas@smartgrid.cat

Written by

Pep Salas, enginyer agrònom i Doctor per la UPC amb tesi sobre transició energètica. Ha desenvolupat la seva activitat professional en el món de l'energia des de diferents vessants, tan tècnics, com socials i econòmics.

No comments

leave a comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.