a
a
HomeLegislaciójuny 2015 – Nou esborrany de Reial Decret sobre Autoconsum: un nou pas enrere

juny 2015 – Nou esborrany de Reial Decret sobre Autoconsum: un nou pas enrere

Pitjor impossible. El Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme ha fet arribar a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, CNMC, un nou esborrany de projecte Reial Decret sobre la regulació de l’autoconsum. D’acord amb l’esborrany, es mantenen dos dels aspectes més perjudicials per la generalització de l’autoconsum i que graven la seva viabilitat econòmica.

D’una banda es redissenya l’impost a l’energia autoconsumida, però que continua aplicant-se (aquella generada i consumida a casa). I de l’altre es continua apuntant a un balanç entre l’energia generada i consumida hora a hora, sense possibilitat, aparentment, de poder compensar totals diaris o mensuals (tot i que sembla deixar-ho a un acord final entre l’usuari i la companyia comercialitzadora en el lliure mercat). Ambdós càrregues són discrecionals, no responen a raons tècniques i tan sols persegueixen introduir sobrecostos per fer les inversions menys atractives.

Però la veritable novetat del nou esborrany és la limitació legal de l’opció tècnica d’aïllar-se de la xarxa de distribució si aquesta és tècnicament accessible. Aquestes instal·lacions continuaran considerant-se en règim de “connexió a xarxa” (Article 3, apartat k) i se’ls hi aplicarà el mateix règim administratiu. De facto, actua com a mecanisme de control sobre la generació d’electricitat i n’evita la seva democratització.

I, finalment, no queda tampoc clar l’impacte legal i en el règim econòmic en cas d’utilitzar bateries. A aquest respecte, es fa una referència al compliment de les condicions tècniques descrites en el Capítol III del RD 1699/2013 de 18 de novembre i a on hi trobem (Article 11) el condicionant que no poden haver-hi bateries entre l’equip generador i el punt de mesura.

D’una primera lectura de l’esborrany i a falta de veure com acaba concretant-se (ara està en període d’esmenes i de debat) es conclou que continuem patim les interferències entre els interessos del sector “generació d’energia” (liberalitzat) i el de “distribució” (sector regulat), que l’autoconsum no forma part de la política energètica de l’Estat espanyol, ni se l’espera. Que a més se’l combat pel front econòmic, creant artificialment sobrecostos per evitar-ne la seva viabilitat; i que davant les alternatives de desconnexió de la xarxa com a resposta ciutadana al bloqueig de l’autoconsum, la resposta és més Llei i més sancions.

Però no serà fàcil que se’n surtin. Al menys a mig termini. No només perquè van contra l’esperit (quan no vulnera directament) de les directives europees sobre el mercat elèctric i l’eficiència energètica, sinó perquè apareixen solucions tècniques que porten el debat a l’absurd. Limitaran que jo a casa pugui tenir un circuit de generació i consum totalment independent de la xarxa elèctrica? Inclourà la lot solar també? O… ¿no podré tenir bateries? I el portàtil? Quin és el criteri? És el que passa quan l’Estat no ens considera ciutadans lliures, quan es legisla contra els nostres interessos i quan davant el signe dels temps (pensem només amb l’impacte mediàtic de les recents bateries de Tesla) la resposta és reaccionària i punitiva.

Com que el rigor no està renyit amb l’humor, permeteu un acudit per acabar: “Què hi ha pitjor que un mal Reial Decret? – Resposta: Un esborrany”. I així hem vist com un rumor ha aturat a tot un sector durant els darrers anys, sense cap base legal ni jurídica a la qual poder atenir-se i fer-hi front. I ara, fent bona la dita que “una mala decisió pot encara empitjorar-se”, ens trobem amb un volta de torca més que dificulta l’ús de l’energia solar a casa nostra. La situació és greu perquè, en el fons, del que estem parlant és de la limitació d’un dret fonamental com a ciutadans que conformem una societat que es pretén lliure i democràtica.

Lectura recomenada: proposta de Decret sobre autoconsum publicat a Smartgrid.cat 24 de juliol de 2013. Aviat farà 2 anys! i encara estem així.

Written by

Pep Salas, enginyer agrònom i Doctor per la UPC amb tesi sobre transició energètica. Ha desenvolupat la seva activitat professional en el món de l'energia des de diferents vessants, tan tècnics, com socials i econòmics.

No comments

leave a comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.