a
a
HomeSocietatCiutats i Transició Energètica – Resum sopar tertúlia #16

Ciutats i Transició Energètica – Resum sopar tertúlia #16

A través del concepte de les ciutats, la tertúlia a càrrec d’en Joan Clos s’ha centrat en models d’organització socio-econòmics, dels serveis ecosistèmics, dels materials. Hem afrontat molts dilemes: “ciutat-territori”,  “límits o no límits biofísics”, “tecnologia o canvi d’hàbits”, entre d’altres. Tot depèn de l’economia? Tot depèn del preu? L’energia és barata o cara? … és a dir, a un preu suficientment alt, apareixerà “la solució”? L’economia com a principi validador?

Les dades que en Joan ha compartit fan fredar. Avui en dia, aproximadament el 60% de persones que viuen en entorns urbans al món, quan a principis del s. XIX eren només el 20%. Projeccions de població i nivell d’urbanitat (12.000 milions d’habitants a finals de x.XXI i 10.000 milions en ciutats) posen, sense lloc al dubte, l’actual model de societat en escac. La població urbana mundial es doblarà en 30 anys, si seguim el ritme actual. Podem mantenir una ciutat densa i un territori desert? I, sobretot, entenem des d’aquí, en plena Europa post-industrial, la situació d’aquella part del món amb menys accés als recursos? La ciutat atreu a la gent (i talent perquè possibilita el flux d’informació i relacions) i el camp les expulsa. La gran pressió urbanística es mou per factors globals. Com es gestiona aquest procés? La Xina, per exemple, per la via de la prohibició. Mereix atenció la reflexió que s’ha fet entre urbanització i industrialització. Un binomi que històricament ha anat de la mà, però que avui costa més de veure, per exemple, a l’Àfrica. Un nou repte que sembla està fora les agendes mundials, tret de l’impacte que va tenir la “Primavera Àrab”, una revolta urbana de joves sense feina.

Relacionat amb energia, podem ressaltar el factor 10 d’augment del consum per càpita quan es produeix un moviment migratori des de l’entorn rural al urbà. En Joan ho exemplifica amb l’impacte de l’”Instant Trading” concretat amb el bitcoin i les noves tecnologies altament demandants d’energia. Els entorns urbans són responsables de més del 70% de les emissions.

El tercer punt tractat ha sigut el paper dels ajuntaments i el seu necessari lideratge per la transició energètica per trencar, de manera possibilista, el poder dels monopolis, també en energia, dels que se n’ha fet una dura crítica (dèficit de tarifa, windfall profits, tarifes…), en especial per la concentració d’activitats –amb coneixement de causa arran haver sigut Ministre d’Indústria-. No es tracta de mesures com els “carrils bici” o “Agendes 21”, que també, sinó de la necessitat de tenir la propietat de la generació d’energia (com passava al segle XIX) per poder traçar el propi camí fins assolir la categoria de “carbon neutral” i reduir el consum d’energia, més enllà de la figura de “comercialitzadora” que ara inicia la ciutat de Barcelona. I, en aquest sentit, el convidat remarca, d’una banda, la manca d’indicadors i d’un estàndard comú per la mesura i la quantificació de la descarbonització; i, d’altra, ha fet una clucada d’ull a l’energia nuclear en el combat contra el canvi climàtic.

“París [L’acord de la COP21] no és res” ens ha dit, il·lustrant el problema d’anar abaixant el llistó per arribar a consensos que a la pràctica són molt fluixos. Aquest fet posa de relleu el paper fonamental que ha de tenir una governança global. En Joan ha reflexionat sobre el paper dels estats i les seves reticències a cedir sobirania, esdevenint un dels frens principals a l’evolució de les ciutats. El que no funciona “és el model de societat” has reflexionat, malgrat hi hagi realitats que, perquè no agraden, no es volen acceptar. I no reconèixer el problema és el principal escull que tenim.

La tertúlia d’aquesta nit, ha sigut portada de manera intel·ligent per en Joan Clos, amb una bona dialèctica que ha sabut anar trobant complicitats amb els co-tertulians, aportant rigor en dades, però alhora, mesurant bé fins a on arribar, quedant-nos amb la sensació d’haver pogut aprofundir més. La seva trajectòria li aporta una visió privilegiada que obliga a escoltar el què diu i el què no diu. Nous elements de reflexió que han sigut brillantment complementats pels co-tertulians, avui que hem celebrat els dos anys de tertúlia. I per molts més!

Written by

Grup promotor de les tertúlies sobre "Energia i Societat", espais de debat sobre les implicacions socials, econòmiques, ecològiques, tecnològiques, entre d'altres, de la transició energètica a Catalunya. Mariano Marzo, Daniel Quer, Pep Salas.

No comments

leave a comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.