a
a
HomeTecnologiaEls materials (escassos) per la transició energètica – Resum sopar tertúlia #14

Els materials (escassos) per la transició energètica – Resum sopar tertúlia #14

“El diable està en els detalls”. I pot ser els “materials” són el detall no considerat de la transició energètica. Així ens ho ha explicat el Dr. Joaquim Proenza durant el 14è sopar tertúlia (19 abril 2018).

Amb ell hem parlat de la taula periòdica dels elements. La matèria ni es crea ni es destrueix. Tan sols es transforma i a cada transformació una part es difumina perdent la capacitat per reaprofitar-se. Per això, per obtenir les primeres matèries, en Dr. Proenza ha diferenciat entre la Geosfera i la Tecnosfera. I per incrementar l’eficiència en el seu ús, l’enginy que pot materialitzar-se, entre d’altres, en el “ecodisseny”.

Els límits dels materials existeixen. Tant de quantitat com de localització, la qual cosa genera un important repte tècnic i social a l’hora d’accedir a recursos, com serien les exploracions en els fons oceànics (ja hi ha experiències a 1.600m de profunditat), territoris habitats per comunitats indígenes, explotació infantil en mines, entre altres. Però també existeixen reptes geoestratègics que condicionen les relacions comercials entre països, com és actualment la “Guerra Comercial amb la Xina” o l’exploració de l’Àrtic o les negociacions bilaterals (com Japó amb Bolivia pel Liti), que no estan al marge de l’intent especulatiu d’acumulació de primeres matèries. I, finalment, reptes ambientals ja no només per l’impacte sobre el medi físic, la pol·lució i el paisatge, sinó també per l’ús incremental d’energia per obtenció de les primeres matèries. Per exemple, la obtenció d’1 gram de metall implica remoure 1 tona de material.

Aquesta realitat ens interpel·la a qüestionar-nos el concepte “d’energia verda” i, fins i tot, el propi concepte de “transició energètica”. Especialment el debat és pertinent a Europa, a on la criticitat de les primeres matèries és màxima, atès el risc de subministrament per la seva importància econòmica (Informe sobre la Llista de materials crítics). Per exemple, els plans de transició energètica aprovats arreu impliquen massius desplegaments d’energia solar (depenent de Gal·li, Germani, Indi, Tel·luri), eòlica (Neodini, Disprosio), leds, vehicles elèctrics (necessiten el 70% de les terres rares), digitalització (un telèfon mòbil conté més de 40 elements de la taula periòdica), … totes aquestes tecnologies altament dependents de terres rares i altres materials escassos, com els pertanyents al grup del Platí.

Per tant l’Ètica apareix amb tota la seva força. Ètica relacionada amb un model de consum insaciable dependent cada vegada de més i més recursos materials i energètics. N’hi haurà prou amb l’enginy i “l’economia circular”? És merament un tema de caràcter tècnic? Només el “preu” d’escassetat decidirà? O s’imposarà amb tota la seva força la termodinàmica i la 2a Llei? És a dir, podem estar en rendiments energètics negatius? El balanç energètic de disposar de materials molt dispersos i molt poc concentrats és negatiu? … I si tot plegat és un tema de model socioeconòmic?

La tertúlia d’avui ha sigut molt enriquidora. Si el temps és or (o cobalt), avui hem d’estar ben satisfets d’haver compartit una llarga estona que no ens ha deixat indiferents.

Written by

Grup promotor de les tertúlies sobre "Energia i Societat", espais de debat sobre les implicacions socials, econòmiques, ecològiques, tecnològiques, entre d'altres, de la transició energètica a Catalunya. Mariano Marzo, Daniel Quer, Pep Salas.

No comments

leave a comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.