a
a
HomeAltres temàtiques[Resum Sopar-tertúlia #27] Transició energètica i implicació al Territori

[Resum Sopar-tertúlia #27] Transició energètica i implicació al Territori

El passat 7 de novembre de 2019 va tenir lloc el 27è Sopar Tertúlia Energia i Societat per parlar sobre l’impacte al territori de la transició energètica. Per fer-ho, vam comptar amb en Sergi Saladié, doctor en geografia, professor a la URV, estudiós de les interaccions entre energia, economia, paisatge i desenvolupament territorial, ex diputat al Parlament de Catalunya i autor de nombrosos estudis sobre el tema.

Durant el sopar-tertúlia hem pogut comprovar la complexitat del debat de la transició energètica i el seu efecte al territori. Òbviament, l’impacte existeix i el que cal, és doncs, gestionar-lo. Al llarg del debat han sortit alguns dels temes clau que permeten centrar el debat:

  1. Cal fer una bona diagnosi. Entendre d’on venim amb una visió històrica de la planificació territorial al país, definir la magnitud de l’impacte (potència necessària i percentatge d’ocupació del territori), anàlisi macro-energètic (índex de cobertura al Principat una vegada aturades les nuclears i emissions de CO2 del sistema energètica català), impacte macroeconòmic (nivell d’inversió, creació de llocs de treball, entre d’altres)
  2. Analitzar el context de la política energètica i regulació a nivell mundial (escalfament), Europeu (nou paquet normatiu “Energia Neta per tos els Europeus”), Estat espanyol (Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima, PNIEC), Catalunya (Llei Canvi Climàtic, Pacte Nacional per la Transició Energètica, decret 147 i la seva derogació, …)
  3. Definir models de governança a diferents nivells: tenint en compte el marc competencial actual en la relació Catalunya-Estat espanyol-Europa; però també dins el país en dos eixos ben diferenciats: primer l’eix “ciutat-territori”; però també el debat “entre territoris” que podem simplificar entre la Catalunya Nova i la Catalunya Vella.
  4. Fixar prioritats per poder ser efectius: canvi cultural i coneixement per part de la població, reducció dràstic del consum i canvis d’hàbit, autoconsum i sobirania energètica dels territoris, aprofitament de zones degradades i antropitzades, conreus abandonats, generació excedents cap als grans embornals de consum.
  5. Model de desplegament de les energies renovables: Centralitzat o Descentralitzat; propietat pública o privada; multinacionals o Cooperatives; Usos compartits del sòl o en competència; Sobirania energètica o dependència de tercers països; Creixement de l’economia o Decreixement; Desenvolupament rural o ciutat; velocitat del canvi… Moltes qüestions que segurament caldrà situacions d’equilibri, en no tractar-se de blanc o negre.
  6. Tecnologies: eòlica off-shore al Mediterrani, eòlica a terra, energia solar, emmagatzematge, gas sintètic, hidràulica i nous aprofitaments reversibles

En aquests aspectes no hi ha una solució única, però desgranar la qüestió pot ajudar a una millor aproximació i a la creació de consensos. Es va repetir la idea que “tot pot anar de la mà” i que en qualsevol cas, tota la societat ha de gaudir dels beneficis de la transició energètica. A nivell econòmic, però també territorial. No podem tenir al país “zones de sacrifici”. Per motius ètics i d’equitat, però també pràctics. Cal, per tant, un relat integrador. Tanmateix, hi ha una “urgència”, concepte que ha sortit repetidament, i que ens interpel·la a prendre decisions, a no demorar més l’acció. Unes decisions que si no s’anticipen i es lideren ens les imposaran i, aleshores pot ser sí, que tindrem afectacions no desitjades al territori. Enlloc de trinxar el territori, més val poder menjar trinxat produït al país i en ús combinat del sòl amb energies renovables!

L’objectiu del sopar no era trobar “les” solucions, sinó aproximar la qüestió i realment, poder plantejar la qüestió amb tota la seva dimensió. Tenim el camí obert per continuar aprofundint-ne. La transició energètica a Catalunya l’haurem de fer els catalans i catalanes, amb els condicionants que tenim… Però s’accepten ajudes, tan de cooperatives com de multinacionals!

Written by

Grup promotor de les tertúlies sobre "Energia i Societat", espais de debat sobre les implicacions socials, econòmiques, ecològiques, tecnològiques, entre d'altres, de la transició energètica a Catalunya. Mariano Marzo, Daniel Quer, Pep Salas.

Latest comments
  • En el resum de la tertulia amb Sergi Saladie, va sortir el tema de si multinacionals o cooperatives, com si aixo fos un dilema binari entre dues opcions possibles. Penso, i aixi es va dir al debat, que hi ha alternatives de societats promotores participades pel territori pero que no siguin ni multinacionals ni cooperatives; en tot cas si que seran societats mercantils que podran assumir models de negoci viables i consistents en el temps. Les figures juridiques que aniran sortint seran plurals i diverses i resultat de les diferents dinamiques de cada territori.

  • Estem tan acostumats a treballar en mercats saturats, que cuán s’ obre un massiu no el veiem! Aqui el problema és que no hi ha prou oferta professional per a abastir lo que está a punt de succeir. I encara estem tancant files envers el notre mellic, com diu l’ expressiò. La solució parteix per ahunar esforços, formar a la gent, i estar cohesionats. Em a mí trobareu un de disposat a promoure tot el que dic. No ho puc fer sol.

leave a comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.