a
a
HomeTecnologiaIndustria 4.0 i el sector elèctric – Visions tecnològiques d’en Ramon Gallart

Industria 4.0 i el sector elèctric – Visions tecnològiques d’en Ramon Gallart

Clarament, la indústria 4.0 marca un abans i un després en com es treballa, en com aprofitar els recursos i en com optimitzar el temps. Per això, són molts els beneficis que ofereix al sector de l’energia i la indústria en general. Per tant, hi ha una consciència sobre la importància que té la indústria 4.0 aplicada al sector energètic, ja que serà clau per a l’adaptació a les tendències del mercat, impulsar la competitivitat i abordar la transició energètica cap a una energia més neta i sostenible.

Ser sostenible esdevé un repte per a la indústria. La sostenibilitat es pot aplicar tant als processos industrials com als productes i també els serveis però per garantir la sostenibilitat a llarg termini l’eficiència energètica o l’optimització de l’ús de l’energia, és un factor competitiu determinant, especialment per a aquelles indústries en les que el cost energètic sigui rellevant dins de la seva estructura de costos.

El sector elèctric ha començat un procés per la completa integració dels seus sistemes distribuïts per la xarxa amb el de les telecomunicacions i tecnologies de la informació ja que avui dia, la majoria dels sistemes no estan totalment integrats. S’estan dedicant molts recursos en aquesta qüestió, però empreses, proveïdors i clients no acostumen a estar integrats. Ni tampoc ho estan entre els departaments interns. Aquest és un repte on la indústria 4.0 farà que les empreses, departaments, funcions i capacitats estiguin cohesionades, integrant dades entre empreses, i evolucionant cap a xarxes universals que permetin automatitzar tota la cadena elèctrica.

Quan es parla de la Indústria 4.0, es fa referència a la manera en què s’organitzen els mitjans de producció en les empreses amb l’objectiu d’assolir el concepte de fàbrica intel·ligent capaç d’adaptar-se molt millor a les necessitats i processos de la producció, a més de perseguir l’eficiència en l’ús de recursos, el que deriva en una nova revolució industrial. Aquest fet esdevé com una quarta revolució industrial. Però quina serà la contribució de la  indústria 4.0 en el sector de l’energia i com afectarà a la transició energètica?


E​n un món cada cop més elèctric ​aquest sector esdevé clau en l’economia, ja que és ​un ​proveïdor indispensable de la resta de sectors econòmics​ i que clarament impacta sobre la rellevància per adaptar-se a les tendències dels  mercat​s​ per impulsar la competitivitat de qualsevol país.​ ​Llavors, el sector energètic necessita la indústria 4.0​ conjuntament amb ​ la transformació digital i la digitalització​, per fer possible el desenvolupament tecnològic i la dinamització de l’economia​. El sector elèctric és rellevant per ​facilita​r​ la flexibilitat en la producció​ i els  consums​ ja que es poden realitzar canvis en la configuració sense que aquests afectin a la generació i consums​ per tant, serà possible arribar a un grau de personalització amb el qual es poden satisfer les necessitats elèctriques dels clients, fins i tot quan el volum de ​generació​ ​sigui limitat.​ També ajuda a l’optimització a l’hora de prendre decisions gràcies al fet que es comptarà​ amb informació precisa i en temps real​ de manera que, afavoreix l’ús eficient dels recursos, podent realitzar un seguiment en tota la cadena ​elèctrica (des de qualsevol font de generació fins a qualsevol punt de consum) de forma precisa i exhaustiva​ ​per proporciona​r​ noves oportunitats de negoci.

La digitalització de productes i serveis ha de fer possible reforçar la competitivitat del sector elèctric sense importar el lloc en què es trobin, ni la mida però, per aprofitar aquests avantatges, cal comptar amb un entorn innovador, fet que passa per realitzar importants inversions, de les quals les empreses del sector ja en són conscients donat que s’entreveuen els beneficis i l’estalvi que els suposarà, o simplement, les empreses que no ho facin, no podran ser actor d’aquest entorn elèctric.  ​El sector elèctric​ necessita de la indústria 4.0 per a la transició energètica, però això no vol dir que el canvi s’hagin de realitzar d’un dia per l’altre en tot​es les instal·lacions existents, es tracta d’equipar als sistemes actuals amb les eines necessàries que estan emmarcades en la indústria 4.0. ​Per exemple, instal·lar sensors en la xarxa de baixa tensió ​pel registre de dades, facilitaria l’optimització del​ ​procés de ​generació i consum però, també permetria el desenvolupament de nous models de negoci sempre i quan, es disposi de la intel·ligència distribuïda i centralitzada per la presa de decisions.

Donat que les fonts renovables són un recurs que te limitacions, en el sentit de que no sempre cassa l’oferta amb la demanda, l’eficiència energètica esdevé com un factor clau de competitivitat. A l’hora, per dur a terme la transició energètica, caldria tenir en compte tres criteris, eliminar els incentius al consum que no tinguin eficiència energètica, utilitzar en major mesura recursos propis, i que el consumidor es trobi en el centre del sistema energètic, essent part  i actor actiu de la gestió de la demanda. Per això cal equilibrar les diferents fonts d’energia renovable, ja que representa un acostament més eficient i sostenible de cara a les necessitats energètiques actuals i futures. 


Cal dir que encara avui, hi han limitacions en  les infraestructures elèctriques properes amb les clients que estan connectats en elles. Possiblement la raó va ser la darrera crisi econòmica que va afectar als països d’arreu del món i van ajornar inversions que haurien propiciat els canvis molt abans, possiblement,  la indústria 4.0 serà el driver per la transició energètica. Des de qualsevol sistema elèctric interconnectat, necessiten fonamentar-ne la interoperabilitat, que permet la interconnexió de materials, elements i recursos humans a través d’internet i els seus serveis; la descentralització, com  la capacitat de que els objectes connectats  tinguin capacitat de decisió autònoma; la virtualització ja que el sector elèctric intel·ligent ha de comptar amb una còpia virtual on es mostri la informació de sistemes, sensors, models de simulació, etc; ha d’orientar-se al servei, com una capacitat per oferir un catàleg de serveis que faciliti la interacció i creació de noves aplicacions que aportin un valor afegit; capacitat en temps real, per capturar les dades, fer l’anàlisi i poder prendre decisions en temps real, flexibilitat a l’hora de substituir, afegir o retirar nous consums, generació.

Clarament, això serà possible utilitzant adequadament les tecnologies de la informació com podria ser  el Big Data o la Intel·ligència Artificial, per al desenvolupament de models més sostenibles i eficients de consum i producció d’energia, i la connexió d’aquesta informació digital amb el món físic mitjançant l’Internet de les Coses o la realitat augmentada.​

Written by

Enginyer de sistemes de telecomunicacions, amb experiència professional de més de 30 anys treballant en el sector energètic com enginyer de control i telecomunicacions orientades en l’automatització de subestacions i de minicentrals hidroelèctriques, desplegament de la tecnologia de telegestió basada en comptadors intel·ligents amb tecnologia PRIME essent l’autor del disseny i el seu desenvolupament de les infraestructures tecnològiques per les xarxes intel·ligents. Actualment liderant un departament d’innovació en un DSO Català.

No comments

leave a comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.